Podatek od cukru. Jakie ma znaczenie?

Opublikowano: 6 lutego 2020 - 14:21 Autor: Medyczne Grono

Rada Ministrów przyjęła we wtorek projekt zakładający wprowadzenie podatku cukrowego. Wiceminister zdrowia Janusz Cieszyński poinformował, że nowa opłata ma obowiązywać od kwietnia.

Jaki informuje , wprowadzenie podatku cukrowego ma przede wszystkim cel prozdrowotny, a nie fiskalny. Dochody z opłaty od napojów słodzonych mają zasilić . Muszą być przeznaczone na działania o charakterze edukacyjnym i profilaktycznym oraz na świadczenia opieki zdrowotnej związane z utrzymaniem i poprawą stanu zdrowia m.in. u osób z nadwagą i otyłością. Efektem docelowym tych działań ma być trwała zmiana zwyczajów żywieniowych Polaków.

  • Jak wykazują badania w ciągu ostatnich 10 lat aż o blisko 12 kg rocznie wzrosła przeciętna ilość cukru spożywanego przez jednego mieszkańca Polski. Choć jemy mniej tradycyjnego białego cukru, to wzrasta konsumpcja cukru w napojach i wysoko przetworzonych produktach.
  • Nadmierne spożycie cukru, szczególnie w napojach gazowanych jest jedną z głównych przyczyn otyłości. W 2016 r. w Polsce wśród osób powyżej dwudziestego roku życia aż 53% kobiet i 68% mężczyzn miało nadwagę, a 23% kobiet i 25% mężczyzn było otyłych. W przypadku dzieci nadwagę miało 20% dziewcząt i 31% chłopców, a 5% dziewcząt i 13% chłopców było otyłych.
  • powoduje wzrost zapadalności na szereg chorób, w tym w szczególności na cukrzycę typu 2, choroby układu krążenia i nowotwory. Dane NFZ wskazują, że stale wzrasta liczba osób z cukrzycą (jej zdecydowaną część stanowią pacjenci z cukrzycą typu 2). Obecnie choruje na nią blisko 3 mln Polaków.
  • Prognozy nie są optymistyczne — szacuje się, że w 2025 r. w Polsce otyłych będzie 26% dorosłych kobiet i 30% dorosłych mężczyzn.
O autorze
Medyczne Grono

portal branży medycznej. Najlepsze szpitale, kliniki, oddziały i przychodnie medyczne. Sprawdzeni specjaliści. Chcesz do nas dołączyć? Zapraszamy: WSPÓŁPRACA

Komentuj