Podatek od cukru. Jakie ma znaczenie?

Opublikowano: 6 lutego 2020 - 14:21 Autor: Medyczne Grono

Rada Ministrów przyjęła we wtorek projekt zakładający wprowadzenie podatku cukrowego. Wiceminister zdrowia Janusz Cieszyński poinformował, że nowa opłata ma obowiązywać od kwietnia.

Jaki informuje Narodowy Fundusz Zdrowia, wprowadzenie podatku cukrowego ma przede wszystkim cel prozdrowotny, a nie fiskalny. Dochody z opłaty od napojów słodzonych mają zasilić NFZ. Muszą być przeznaczone na działania o charakterze edukacyjnym i profilaktycznym oraz na świadczenia opieki zdrowotnej związane z utrzymaniem i poprawą stanu zdrowia m.in. u osób z nadwagą i otyłością. Efektem docelowym tych działań ma być trwała zmiana zwyczajów żywieniowych Polaków.

  • Jak wykazują w ciągu ostatnich 10 lat aż o blisko 12 kg rocznie wzrosła przeciętna ilość cukru spożywanego przez jednego mieszkańca Polski. Choć jemy mniej tradycyjnego białego cukru, to wzrasta konsumpcja cukru w napojach i wysoko przetworzonych produktach.
  • Nadmierne spożycie cukru, szczególnie w napojach gazowanych jest jedną z głównych przyczyn otyłości. W 2016 r. w Polsce wśród osób powyżej dwudziestego roku życia aż 53% kobiet i 68% mężczyzn miało nadwagę, a 23% kobiet i 25% mężczyzn było otyłych. W przypadku dzieci nadwagę miało 20% dziewcząt i 31% chłopców, a 5% dziewcząt i 13% chłopców było otyłych.
  • powoduje wzrost zapadalności na szereg chorób, w tym w szczególności na cukrzycę typu 2, i nowotwory. Dane wskazują, że stale wzrasta liczba osób z cukrzycą (jej zdecydowaną część stanowią pacjenci z cukrzycą typu 2). Obecnie choruje na nią blisko 3 mln Polaków.
  • Prognozy nie są optymistyczne — szacuje się, że w 2025 r. w Polsce otyłych będzie 26% dorosłych kobiet i 30% dorosłych mężczyzn.
O autorze

portal branży medycznej. Najlepsze szpitale, kliniki, oddziały i przychodnie medyczne. Sprawdzeni specjaliści. Chcesz do nas dołączyć? Zapraszamy: WSPÓŁPRACA

Komentuj